新闻听力 | 战胜脑雾——告别脑子“宕机”

新闻听力 | 战胜脑雾——告别脑子“宕机”

2.5分钟 9 -1wpm

Beating brain fog

Loading the player...

战胜脑雾——告别脑子“宕机”

Beating brain fog


常速| 七级(偏易) | 362| 2min32s

刘立军供稿


Part I. QUESTIONS

Listen to the news and choose the best answer to each question you hear.


Q1. According to Dr Brennan, how does brain fog differ from short-term disruptions?

A. It is caused by chemical changes in the brain.

B. It occurs persistently and regularly.

C. It mainly affects cognitive speed.

D. It is related to autoimmune diseases.


Q2. What does the passage imply about the role of sleep in managing brain fog?

A. Sleep deficiency directly causes brain fog.

B. Sleep has no significant impact on cognitive speed.

C. Improving sleep quality can help reduce brain fog symptoms.

D. Sleep deficiency only affects physical health.


Q3. What does Dr Megan Rossi suggest about ultra-processed foods (UPFs)?

A. They are rich in omega-3 fatty acids.

B. They are the primary cause of brain fog.

C. They improve hydration levels in the body.

D. They lack essential nutrients for brain function.


Q4. Which of the following foods is mentioned as particularly beneficial for cognitive function and memory?

A. Whole grains.

B. Blueberries.

C. Omega-3 fatty acids.

D. Vegetables.


Q5. What is the main purpose of the passage?

A. To explore the definition, causes, and solutions for brain fog.

B. To emphasize the importance of hydration for mental clarity.

C. To promote the consumption of blueberries for brain health.

D. To discuss the effects of autoimmune diseases on brain fog.


Part II. TRANSCRIPT


Beating brain fog


Do you ever wake up with a fuzzy feeling in your head, you can’t concentrate on anything, or find your memory just isn’t working as it should? You’re not alone. 39% of British people said they suffer brain fog on a regular basis in a Future You Cambridge study. But why do we get brain fog, and can we do anything to prevent it?

fuzzy adj. 模糊的,不清晰的


The technical word for brain fog is cognitive impairment. When you have it, you can’t think as clearly as you normally can – just as if your brain was actually full of fog. Dr Brennan, a neuroscientist and author, says (Q1) “Brain fog is different to these short-term disruptions, because it is persistent, occurs regularly and can interfere with the quality of your life, your relationships, and your work”. The reality is that no one knows exactly what causes it, though theories include chemical or blood flow changes in the brain, and low-level inflammation. What we do know are factors that make it worse.

neuroscientist n. 神经科学家

inflammation n. 炎症,发炎


(Q2)Fatigue, for example, is a key contributor to brain fog, making it hard to stay focused. This is because sleep deficiency can change activity in some parts of the brain, which means processing and recalling detail becomes harder. Pain and anxiety can also contribute to it – they interfere with cognitive speed because they are distracting. There are also medical conditions that can make it worse, like long COVID or autoimmune conditions like lupus disease.

autoimmune adj. 自身免疫的

lupus n. 狼疮(一种自身免疫性疾病)


So, if you’re suffering from brain fog, what can you do to fix it? One thing you can do is avoid ultra-processed foods (UPFs). Dr Megan Rossi, the founder of The Gut Health Doctor, told the BBC that “(Q3)UPFs are often low in essential nutrients like magnesium, omega-3 fatty acids and iron, all of which are crucial for brain function and mental clarity”. Therefore, we should pack our diets with nutrient-rich foods like whole grains, vegetables and healthy fats. (Q4)Blueberries are particularly rich in polyphenols and have been shown to improve cognitive function and memory in clinical trials. Hydration is also very important.

nutrient n. 营养素,养分

magnesium n. 镁(一种化学元素)

Omega-3 n. 脂肪酸

polyphenol n. 多酚(植物化学物质)

hydration n. 补水,水合作用


So, if you feel a bit foggy, try to get more sleep and consider making some changes to your diet.


Part III. KEY


Q1.B.【解析】细节题。题目出处:Brain fog is different to these short-term disruptions, because it is persistent, occurs regularly and can interfere with the quality of your life, your relationships, and your work. 意为:脑雾不同于短暂的注意力被打断的现象——它持续存在频繁发作,甚至可能你的生活质量、人际关系和工作产生干扰。因此,正确答案为B


Q2.C .【解析】推理题。题目出处:Fatigue, for example, is a key contributor to brain fog, making it hard to stay focused. This is because sleep deficiency can change activity in some parts of the brain, which means processing and recalling detail becomes harder. 意为:例如,疲劳是脑雾的一个关键原因,它使人难以集中注意力;这是因为睡眠不足会改变大脑某些部分的活动,使得大脑更难以处理和回忆细节。可推断,改善睡眠质量能够减少脑雾症状,因此正确答案为C


Q3.D.【解析】细节题。题目出处:UPFs are often low in essential nutrients like magnesium, omega-3 fatty acids and iron, all of which are crucial for brain function and mental clarity. 意为:超加工食品通常缺乏镁、欧米伽-3脂肪酸和铁等必需营养素,这些营养素对大脑功能和思维清晰至关重要。因此,正确答案为D


Q4.B.【解析】细节题。题目出处:Blueberries are particularly rich in polyphenols and have been shown to improve cognitive function and memory in clinical trials. 意为:蓝莓富含多酚,在临床试验中已被证明可以改善认知功能和记忆。因此,正确答案为B


Q5.A.【解析】主旨题。文章主要讨论了脑雾的定义、可能的原因以及改善脑雾的方法,涵盖了脑雾的影响及其解决方案。因此正确答案为A


本文图片来源于摄图网,版权归摄图网所有)

  • 时长:2.5分钟
  • 语速:-1wpm
  • 来源:刘立军 2025-12-10