所有专业人员都能受益的3个谈判技巧
3 Negotiation Skills All Professionals Can Benefit from
常速 | 六级(偏易)| 284词 | 2min2s
刘立军供稿
Part I. QUESTIONS
Listen to the passage and choose the best answer to each question you hear.
Q1. According to the passage, which of the following is an example of negotiation?
A. Discussing a project deadline.
B. Proposing a budget increase.
C. Planning a vacation itinerary.
D. Organizing a team meeting.
Q2. Why is effective communication important in negotiation as mentioned in the passage?
A. It helps you to avoid any form of negotiation.
B. It allows you to ignore others’ ideas and needs.
C. It enables you to collaborate and reach agreeable solutions.
D. It makes you focus solely on your own position.
Q3. How does emotional intelligence benefit negotiators according to the passage?
A. By suppressing all emotions during negotiation.
B. By helping to perceive and manage emotions strategically.
C. By making the negotiator ignore emotional cues from others.
D. By ensuring the negotiator always feels stressed and anxious.
Q4. What can be inferred about the recommended negotiation approach from the passage?
A. Expanding the whole pie can lead to a win-win situation in negotiation.
B. The goal of negotiation is to get the biggest slice of the pie.
C. Negotiation should always result in a win-lose situation.
D. Negotiators should not consider the value created for the other party.
Q5. What is the main idea of the passage?
A. Negotiation is only important for salespeople.
B. Emotional intelligence is the only skill needed for negotiation.
C. Effective communication is unnecessary in negotiation.
D. Developing certain skills can enhance one’s negotiation abilities.
Part II. TRANSCRIPT
3 Negotiation Skills All Professionals Can Benefit from
Regardless of your role or industry, you’ve likely engaged in some form of negotiation: (Q1) asking for a raise, proposing a budget increase, buying and selling property, and closing a sale are just a few negotiation examples. If you want to gain confidence in your ability to strike deals and advance your career, there are several skills you should develop.
(Q2) Effective communication enables you to collaborate with others and reach agreeable solutions. Negotiation requires give-and-take. It’s important to articulate your position and actively listen to others’ ideas and needs. Unclear communication can cause you to miss key details at the bargaining table, making it difficult to achieve your objectives.
effective adj. 产生预期结果的;有效的
Being a skilled negotiator requires a high degree of emotional intelligence. (Q3)It’s what allows you to perceive others’ emotions and determine what they’re implying, not just explicitly stating. Emotional intelligence equips you to manage and use emotions to your advantage. For example, instead of suppressing feelings of stress or anxiety, you can channel them into excitement.
intelligence n. 智力
Creating value helps resolve deadlocked conflicts and transform good deals into great ones. If you think of a negotiation as a pie, each party typically tries to obtain the biggest slice possible. This inherently means one will leave with a smaller piece, resulting in a win-lose scenario. (Q4) Rather than just growing your slice, aim to expand the whole pie and achieve a win-win outcome. By doing so, you and the other party can secure greater value and establish a foundation of trust that benefits future negotiations.
To learn more skills that can position you for success at the bargaining table, use the links in the video description to visit our business insights blog and explore our online course, “Negotiation Mastery”.
Part III. KEY
Q1. B.【解析】细节题。命题出处为:“asking for a raise, proposing a budget increase, buying and selling property, and closing a sale are just a few negotiation examples.”,可知要求加薪、提议增加预算、买卖房产以及促成销售都是提及到的谈判的例子。除了B,其他选项未被提及。因此答案是B。
Q2. C.【解析】细节题。命题出处为:“Effective communication enables you to collaborate with others and reach agreeable solutions.”,可知有效的沟通使你能够与他人合作并达成令人满意的解决方案,直接对应选项C的表述,所以答案是C。
Q3. B.【解析】细节题。命题出处为:“It’s what allows you to perceive others’ emotions and determine what they’re implying, not just explicitly stating. Emotional intelligence equips you to manage and use emotions to your advantage.”,可知情商能让你感知他人情绪并判断其言外之意,使你能够管理和利用情绪以获得优势,对应选项B 的表述,所以答案是B。
Q4. A.【解析】推理题。命题出处为:“Rather than just growing your slice, aim to expand the whole pie and achieve a win-win outcome.”,可知与其仅仅扩大自己的份额,不如致力于扩大整个馅饼,实现双赢的结果。这表明推荐的谈判方式是通过创造更多价值来达成双方都受益的结局,所以答案是A。
Q5. D.【解析】主旨题。整篇文章主要讲述了无论职业和行业,你很可能参与过某种形式的谈判,随后介绍了通过培养特定的技能,如有效沟通、情商、创造价值等,可以提升谈判能力,进而推进职业发展,对应选项D的表述,所以答案是D。
(本文图片来源于摄图网,版权归摄图网所有)