古特雷斯2025年新年致辞
Video Message by António Guterres, Secretary-General of the United Nations, for New Year2025
常速 | 六级(中等)| 317词 | 2min20s
刘立军供稿
Part I. QUESTIONS
Listen to the news and choose the best answer to each question you hear.
Q1. What did the Secretary-General report about the climate in 2024?
A. The climate was getting colder.
B. The climate was becoming more stable.
C. The climate was experiencing a decade of deadly heat.
D. The climate was improving slightly.
Q2. What is essential for countries to do in 2025 according to the Secretary-General?
A. To increase emissions.
B. To support the transition to a non-renewable future.
C. To ignore the global financial system.
D. To dramatically slash emissions and support the transition to a renewable future.
Q3. What did the Secretary-General see hope in September?
A. The adoption of the Pact for the Future by world leaders.
B. The increase in global temperatures.
C. The division among nations.
D. The lack of progress in disarmament.
Q4. What can be inferred about the Secretary-General's attitude towards the future from the message?
A. He is pessimistic and believes that the future is doomed.
B. He is optimistic and believes that positive change is possible with collective effort.
C. He is indifferent and does not care about the future.
D. He is uncertain and does not know what to expect.
Q5. What is the main message of the Secretary-General’s New Year message?
A. The world is facing numerous challenges and there is no hope for the future.
B. The United Nations has failed to address global issues and is losing its relevance.
C. Despite the challenges, there is hope and a collective effort is needed to build a better future.
D. The future is uncertain and there is no need to take any action.
Part II. TRANSCRIPT
Video Message by António Guterres, Secretary-General of the United Nations, for New Year2025
Throughout 2024, hope has been hard to find. Wars are causing enormous pain, suffering and displacement. Inequalities and divisions are rife - fueling tensions and mistrust. (Q1) And today I can officially report that we have just endured a decade of deadly heat. The top ten 10 hottest years on record have happened in the last 10 years, including 2024. This is climate breakdown - in real time. We must exit this road to ruin - and we have no time to lose. (Q2) In 2025, countries must put the world on a safer path by dramatically slashing emissions, and supporting the transition to a renewable future. (Q4-1) It is essential - and it is possible. Even in the darkest days, I’ve seen hope power change. I see hope in activists - young and old - raising their voices for progress. I see hope in the humanitarian heroes overcoming enormous obstacles to support the most vulnerable people. I see hope in developing countries fighting for financial and climate justice. I see hope in the scientists and innovators breaking new ground for humanity. (Q3) And I saw hope in September, when world leaders came together to adopt the Pact for the Future. The Pact is a new push to build peace through disarmament and prevention. To reform the global financial system so it supports and represents all countries. To push for more opportunities for women and young people. To build guardrails so technologies put people over profits and rights over runaway algorithms. And always, to stick to the values and principles enshrined by human rights, international law and the United Nations Charter. There are no guarantees for what’s ahead in 2025. But I pledge to stand with all those who are working to forge a more peaceful, equal, stable and healthy future for all people. (Q4-2) Together, we can make 2025 a new beginning. Not as a world divided. But as nations united.
1. rife adj. 普遍的,盛行的
2. mistrust n. 不信任
3. humanitarian adj. 人道主义的
4. rights n. 权利,权益
5. algorithm n. 算法
6. enshrine v. 使永垂不朽;把…奉为神圣
Part III. KEY
Q1. C.【解析】细节题。根据“And today I can officially report that we have just endured a decade of deadly heat.”,可知,秘书长正式报告称,我们刚刚经历了一个致命热浪的十年,有记录以来最热的10 年都出现在过去 10 年,包括 2024 年。因此答案是C。
Q2. D.【解析】细节题。根据“In 2025, countries must put the world on a safer path by dramatically slashing emissions, and supporting the transition to a renewable future.”,可知在2025年,各国必须通过大幅削减排放、支持向可再生能源未来的转型,让世界走上更安全的道路。因此答案是D。
Q3. A.【解析】细节题。根据“And I saw hope in September, when world leaders came together to adopt the Pact for the Future.”,可知秘书长在九月看到了希望,当时世界各国领导人齐聚一堂,通过了《未来契约》。因此答案是A。
Q4. B.【解析】推理题。从致辞中可以看出,尽管古特雷斯提到了2024年的种种困难和挑战,但他也多次提到了看到的希望,并且强调了共同努力可以打造更好的未来,如“It is essential - and it is possible.”以及“Together, we can make 2025 a new beginning.”等表述。这表明他对未来持乐观态度,相信通过集体努力可以实现积极改变。因此答案是B。
Q5. C.【解析】主旨题。整个致辞中,开篇提到了战争、不平等、气候变化等挑战,随后转折强调在多个群体和事件中看到希望,并呼吁共同努力打造更和平、平等、稳定和健康的未来。因此主旨是尽管面临挑战,但仍有希望,需要共同努力构建更好的未来。答案是C。
(本文图片来源于摄图网,版权归摄图网所有)